Fino
loading...

Kilka słów o Wielkanocy

11 kwietnia 2022
Zioła
Fot: zbiory Profesora Ziółko

Wielkanoc to, oprócz Wigilii, jedyny czas w roku, gdzie chyba mogę odpocząć od obowiązków, bez telefonu pod ręką. Nic wtedy nie gotuję.

Pomimo, że bardzo to lubię, to jednak moja żona przygotowuje święta dużo lepiej,
a jej ostatni sernik tak „pozamiatał”, że można było go jeść z podłogi.

Wielkanoc garem żuru stoi. Święta to zawsze też biała kiełbasa i chrzan. Do tego klasyczna sałatka jarzynowa mojej mamy, domowe ciasto i szukanie małych podarków od zająca pod bukszpanem.

Święta w restauracji to miejska farma na zapleczu, czyli hodowla rzeżuchy od połowy marca. Półki w kuchni obłożone są blachami z watą i posianymi ziarenkami zielonego smakołyku.

 

W Osteria Fino w Gdyni na ten szczególny czas wprowadziliśmy do karty zupę chrzanową z ozorami wołowymi, a do tego oczywiście świeżo cięta rzeżucha.

Wesołego!

J.K.